ROLNICTWO – DLA ABSOLWENTÓW NIEROLNICZYCH STUDIÓW WYŻSZYCH
CEL STUDIÓW
Celem studiów jest przygotowanie uczestników do prowadzenia gospodarstwa rolnego, świadczenia usług turystycznych, agroturystycznych i innych związanych z rolnictwem. Zdobyta podczas studiów wiedza wykorzystana może być w prowadzeniu gospodarstwa rolnego, jak również przydatna będzie w wszelkiego rodzaju organach administracji i instytucjach związanych z ochroną środowiska.
ADRESACI STUDIÓW
Studia adresowane są do absolwentów studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich) na kierunkach innych niż rolnictwo, którzy chcą założyć własną działalność rolniczą. Kierunek jest dedykowany do osób bezpośrednio pracujących w rolnictwie, zamierzających nabyć ziemię lub przejąć gospodarstwo po rodzicach, jak również dla osób, które prowadzą gospodarstwo rolne i chcą ubiegać się o środki finansowe w ramach Wspólnej Polityki Rolnej.
SYLWETKA ABSOLWENTA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Absolwent studiów podyplomowych wykazuje się wiedzą z zakresu organizacji i ekonomiki produkcji rolniczej, agrobiznesu, marketingu artykułów rolnych oraz rachunkowości gospodarstw rolnych. Posiada umiejętności umożliwiające efektywne i zrównoważone prowadzenie działalności rolniczej zgodnie z aktualnymi trendami i wymogami rynku. Jest przygotowany do aplikowania o środki finansowe z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej. Absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, w myśl ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 423). Ukończenie studiów podyplomowych stanowi jeden z warunków pozwalających na zakupu gruntów rolnych w myśl ww. ustawy. Absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze, o których mowa w ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego i rozporządzeniu w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą.
ORGANIZACJA ZAJĘĆ
Program studiów 180 godz. zajęć dydaktycznych
Czas trwania studiów 2 semestry
Tryb studiów hybrydowo lub w całości online
WYMAGANIA KWALIFIKACYJNE OD KANDYDATÓW NA STUDIA
Kandydat posiada dyplom ukończenia studiów wyższych: licencjackich, inżynierskich, magisterskich.
Podstawy prawa i prawa rolnego
Rachunkowość gospodarstw rolnych
Podstawy gleboznawstwa rolniczego
Podstawy nawożenia i ochrony roślin
Organizacja i technologia produkcji roślinnej
Organizacja i ekonomika produkcji rolniczej
Marketing artykułów rolnych
Agrobiznes
Agroturystyka z ekologią
Rozwój obszarów wiejskich
Pozyskiwanie funduszy europejskich
O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.
Rekrutacja odbywa się dwa razy w ciągu roku:
do 15 września – zajęcia rozpoczynają się w październiku,
do 15 lutego – zajęcia rozpoczynają się w marcu.
O uruchomieniu kierunku decyduje liczba zgłoszeń.
WYMAGANE DOKUMENTY
podanie o przyjęcie na studia podyplomowe,
odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych (licencjackich, magisterskich, inżynierskich)
klauzula informacyjna RODO,
1 zdjęcie w formacie 3,5cm x 4,5cm (format jak do dowodu osobistego)
OPŁATY
czesne za semestr: 1600 zł
wpisowe: 200zł
jednorazowa opłata za semestr lub system ratalny – sprawdź szczegółowy harmonogram opłat
sprawdź PROGRAM ZNIŻKOWY ze zniżkami: -10%, -20%, -50%!
Osoby zainteresowane otrzymaniem faktury prosimy o kontakt z KWESTURĄ: kwestura@ahns.pl
DODATKOWE INFORMACJE
Dyrektor Biura Studiów Podyplomowych
mgr Estera Witkowska
wt.- sob. 08.00-16.00
tel. 691 485 335
e-mail: podyplomowe@ahns.pl, ewitkowska@ahns.pl
Zastępca Dyrektora Biura Studiów Podyplomowych
mgr Katarzyna Dusińska – Woźniak
wt. -sob. 08.00-16.00
tel. 603 441 717
e-mail: podyplomowe@ahns.pl, kdusinska@ahns.pl